Είναι απίστευτο πώς ένας σκύλος μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Εγώ έχω έναν, τον Ραφαήλ, ένα αδέσποτο που μάζεψα από τον δρόμο πριν τρία χρόνια. Εκείνο το βράδυ, είχε βροχή καταρρακτώδη. Ο Ραφαήλ φοβόταν τις αστραπές, τρεμόπαιζε και γάβγιζε χωρίς σταματημό. Δεν μπορούσα να τον ηρεμήσω. Γύρω στη μία τα ξημερώματα, κουρασμένος και νευρικός, κάθισα στο σαλόνι με τον σκύλο αγκαλιά. Δεν κοιμόμουν, δεν διάβαζα, δεν έκανα τίποτα. Απλά τον χάιδευα και περίμενα να κοπάσει η καταιγίδα.
Για να περάσει η ώρα, άνοιξα το κινητό. Σκρολάριζα μηχανικά. Είδα μια διαφήμιση που μου τράβηξε το μάτι. Όχι γιατί ήταν εντυπωσιακή, αλλά γιατί είχε ένα σκυλί. Ένα χάσκι σε ένα σλοτ παιχνίδι. Γέλασα. Κοίταξα τον Ραφαήλ, κοίταξα το κινητό, είπα «ας δούμε τι παίζει». Ήταν μια πλατφόρμα που την ήξερα από παλιά, αλλά δεν είχα μπει ποτέ σοβαρά. Το Vavada Καζίνο Ελλάδα μου ήταν γνωστό από διαφημίσεις σε αγώνες ποδοσφαίρου. Εκείνο το βράδυ, αποφάσισα να κάνω μια βόλτα.
Δεν είχα λογαριασμό. Έφτιαξα ένα σε δύο λεπτά. Έβαλα 25 ευρώ. Ήταν το όριο που είχα βάλει στον εαυτό μου, χωρίς καν να το σκεφτώ. Διάλεξα ένα slot με ζώα του δάσους. Λύκοι, ελάφια, κουκουβάγιες. Ο Ραφαήλ ηρέμησε λίγο, ίσως από τους ήχους. Άρχισα να πατάω spin. Τίποτα στην αρχή. Κέρδιζα 1 ευρώ, έχανα 2. Μετά από μισή ώρα, ήμουν στα 22 ευρώ. Καμία φάση.
Τότε, συνέβη κάτι παράξενο. Ο σκύλος μου σηκώθηκε, πήγε στην οθόνη, και άρχισε να κοιτάζει. Όχι τυχαία. Κοιτούσε μια συγκεκριμένη γωνία, εκεί που είχε εμφανιστεί ένας λύκος. Γέλασα. «Τι κάνεις ρε φίλε;» τον ρώτησα. Εκείνος γύρισε το κεφάλι του και μετά ξανακοίταξε την οθόνη. Πάτησα spin. Εκείνη τη στιγμή, ο λύκος έγινε χρυσός. Μπόνους. Ο Ραφαήλ γάβγισε μία φορά. Η οθόνη άρχισε να πετάει φύλλα. Κάθε φύλλο είχε έναν αριθμό. 10, 20, 40, 80, 160, 320. Σταμάτησε στο 320. Σύνολο 630 ευρώ.
Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ο σκύλος μου με κοίταξε, έγλειψε το χέρι μου, και ξάπλωσε ήσυχος. Η βροχή σταμάτησε. Η καταιγίδα είχε περάσει. Και εγώ είχα 630 ευρώ από 25. Δεν το πίστευα. Πάτησα απόσυρση. Τράβηξα 600, άφησα 30 μέσα. Το επόμενο πρωί, πήγα στο κτηνιατρείο. Ο Ραφαήλ χρειαζόταν εμβόλια και ένα τσεκ απ. 280 ευρώ. Πλήρωσα. Μετά, πήγα σε ένα pet shop, αγόρασα ένα νέο κρεβάτι, παιχνίδια, και λιχουδιές. 120 ευρώ. Τα υπόλοιπα 200 τα έβαλα σε έναν κουμπαρά. Τον ονόμασα «ταμείο του Ραφαήλ».
Μια εβδομάδα αργότερα, ένα βράδυ που ο σκύλος κοιμόταν ήσυχος, αποφάσισα να δω αν η τύχη ήταν ακόμα εκεί. Μπήκα πάλι στο Vavada Καζίνο Ελλάδα, αυτή τη φορά με 15 ευρώ από αυτά που είχα αφήσει. Δοκίμασα μια ρουλέτα. Ποντάρισα 5 ευρώ στο 5 – τον μήνα που βρήκα τον Ραφαήλ. Βγήκε 5. 180 ευρώ. Τράβηξα 150, άφησα 30. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δύο φορές, δύο νύχτες, δύο κέρδη. Αλλά δεν ενθουσιάστηκα. Το ήξερα ότι δεν θα κρατούσε για πάντα.
Την τρίτη φορά, ένα μήνα μετά, έχασα 20 ευρώ. Δεν με πείραξε. Την τέταρτη, κέρδισα 40. Είχα μπει σε ένα μοτίβο. Μερικές φορές κέρδος, μερικές όχι. Αλλά το ταμείο του Ραφαήλ είχε πια 430 ευρώ. Αρκετά για έκτακτα κτηνιατρικά, για φάρμακα, για ό,τι χρειαζόταν.
Σήμερα, ο σκύλος μου είναι πέντε χρονών, υγιής, ζωηρός. Κάθε φορά που τον βλέπω να κοιτάζει την οθόνη του υπολογιστή, γελάω. Δεν πιστεύω ότι καταλαβαίνει από τζόγο. Αλλά εκείνη η νύχτα, με τη βροχή και τις αστραπές, ήταν σαν να συνεργαστήκαμε. Εγώ πάτησα το κουμπί, εκείνος κοιτούσε τον λύκο, και κάτι έγινε. Σύμπτωση; Πιθανότατα. Αλλά δεν με νοιάζει.
Το μάθημα που πήρα δεν είναι ότι τα σκυλιά φέρνουν γούρι. Το μάθημα είναι ότι η τύχη έρχεται όταν δεν την πιέζεις. Όταν είσαι ήρεμος, όταν ασχολείσαι με κάτι άλλο, όταν χαϊδεύεις έναν φοβισμένο σκύλο και απλά περιμένεις να περάσει η καταιγίδα. Εκείνη τη στιγμή, η τύχη δεν είχε ανάγκη από στρατηγικές. Είχε ανάγκη από ηρεμία.
Γι’ αυτό, τώρα, κάθε φορά που μπαίνω, έχω τον Ραφαήλ δίπλα μου. Δεν παίζει αυτός, προφανώς. Αλλά η παρουσία του με κρατάει προσγειωμένο. Ξέρω ότι τα λεφτά που κερδίζω δεν είναι για μένα. Είναι για εκείνον, ή για κάποια ανάγκη που θα προκύψει. Αυτή η σκέψη με κάνει πιο συνετό. Σταματάω νωρίς, τραβάω τα κέρδη, και δεν αφήνω την απληστία να μπει στην κουζίνα.
Αν έχεις σκύλο, ή οποιοδήποτε ζώο, καταλαβαίνεις τι λέω. Η σχέση μαζί τους σε μαθαίνει υπομονή, αγάπη, και το να μην είσαι εγωιστής. Εγώ έμαθα και κάτι ακόμα. Να σταματάω όταν πρέπει. Να λέω «ευχαριστώ» στην τύχη και να φεύγω. Γιατί η επόμενη φορά μπορεί να μην είναι τόσο καλή. Αλλά δεν πειράζει. Ο Ραφαήλ θα είναι εκεί, με το κεφάλι του στον ώμο μου, υπενθυμίζοντάς μου ότι τα αληθινά πλούτη δεν είναι στην οθόνη. Είναι στο πλάι σου, που αναπνέουν ήσυχα. Ακόμα κι αν βρέχει έξω. Ακόμα κι αν αστράφτει. Εκείνος μένει. Κι εγώ μαζί του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος. Τα υπόλοιπα είναι απλά νούμερα. Νούμερα που, μερικές φορές, πέφτουν από τον ουρανό σαν χρυσά φύλλα. Αρκεί να είσαι εκεί, με τα μάτια ανοιχτά, και έναν σκύλο να σου δείχνει τον δρόμο.