Narodil se mi syn. Přesně před třemi měsíci. Malý, červený, hlasitý jako siréna. Jmenuje se Matyáš. A já jsem od té doby vzhůru vždycky mezi třetí a pátou ránou.
Každou noc to samé. Kouzlím láhev, přebaluju, houpám. A někde v půl čtvrtý, když konečně usne, já už nespím. Oči jako pánev. Mozek jede na plný otáčky. A přitom bych měl spát, protože za tři hodiny vstávám do práce.
Tak jsem si řekl – promarním tyhle noční hodiny čuměním do stropu, nebo s tím něco udělám?
První týdny jsem jen tak bloumal po netu. Články o tom, jak poznat, že má dítě koliku. Diskuse o plenkách. Recenze kočárků. Nuda. Pak jsem jednou omylem kliknul na reklamu. A skončil jsem na stránce, kde se točily automaty.
Nebudu lhát – nikdy předtím jsem nic takovýho nezkoušel. Max jednou za rok na Vánoce, když táta vytáhne karty. Ale online? To bylo pro mě španělská vesnice.
Jenže ve tři ráno, když v bytě ticho a malý spí jako zabitej, najednou zjistíš, že nemáš co na práci. A tak jsem to zkusil.
První noci jen koukal. Studoval pravidla. Zjišťoval, co znamenají ty divný názvy. Druhou noc jsem vložil pět set korun. Za hodinu jsem měl nulu. Řekl jsem si jasně – tvoje štěstí, zase jsi vyhodil peníze za blbost.
Třetí noc mě něco táhlo zpátky.
A tehdy jsem objevil blackjack.
Nevím proč zrovna tohle. Možná proto, že to nevypadá jako totální náhoda. Čísla. Rozhodnutí. Jestli brát kartu, nebo ne. Jestli to risknout, nebo zůstat. Líbí se mi ta iluze kontroly. I když vím, že nakonec stejně jde o štěstí.
Tu třetí noc jsem točil pomalu. Začal jsem s malýma částkama. Sledoval jsem, jak dealer otáčí karty. A najednou mi to začalo dávat smysl.
Ve čtyři ráno, když Matyáš spokojeně odfukoval ve vedlejší místnosti, jsem vyhrál poprvé v životě víc než tisícovku. Nebyl to jackpot. Ale ten pocit – jako by se mi rozsvítila celá hlava.
Začal jsem se tomu věnovat pravidelně. Každou noc, mezi třetí a pátou. Matyáš spí, já sedím u kuchyňského stolu s telefonem v ruce, sluchátka v uších, a hraju blackjack v kasinu Litecoin.
Já vím, co si myslíš. Že je to cesta do pekel. Že jsem čerstvej táta a měl bych spořit, ne hazardovat. Ale počkej. Než mě odsoudíš, poslouchej dál.
Nebyly to jen výhry. Ty se dostavily až mnohem později. Nejprve to byly prohry. Malý, snesitelný. Řekl jsem si, že je to cena za zábavu. Stejně jako když si koupíš lístek do kina.
Ale pak jsem začal vnímat vzorce. Ne magický. Spíš takový obyčejný, statistický. Kdy držet, kdy brát. Kdy přestat. A hlavně – jak poznat tu chvíli, kdy mám říct dost.
To je podle mě největší umění. Ne vyhrát. Ale přestat.
A jedna z těch nocí to přišlo.
Byl čtvrtek. Malý spal už od půl třetí, což byl zázrak. Měl jsem skvělý den v práci, dostal jsem prémie za projekt. Žena spala vedle, já seděl v obýváku a říkal si – dneska to zkusím jinak.
Vsadil jsem víc než obvykle. Ne moc, ale cítil jsem tu změnu. Byl jsem v klidu. Hlava čistá. Žádný tlak.
Rozdal jsem si první ruku. Sedmnáct. Dealer ukázal šestku. To je dobrá pozice, říkali mi moje noční návody. Stál jsem. Dealer si bral. Pětka. Pak desítka. Padl na jednadvacet. Prohra.
Druhá ruka. Měl jsem eso a osmičku. To je devatenáct, prakticky jistota. Stál jsem. Dealer měl devítku. Pak si vzal dvojku. Pak desítku. Zase jednadvacet. Zase prohra.
Třetí ruka. Zbývaly mi poslední peníze, který jsem do té noci chtěl dát. Říkal jsem si – buď to vyjde, nebo jdu spát.
Rozdal. Měl jsem královnu a šestku. Šestnáct. Nejtrapnější číslo v blackjacku. Moc na to, aby se dalo spoléhat, že dealer padne. Málo na to, aby to byla jistota.
Dealer měl desítku.
Rozhodl jsem se – beru kartu.
Padla pětka. Jednadvacet.
Dealer otočil druhou kartu. Byla to sedma. Pak si bral další – devítka. Šestadvacet. Prohrál.
Vyhrál jsem já.
A pak to přišlo. Ne poprvé. Ale poprvé ve velkým. Sázka, kterou jsem dal, se krátila. Ne jednou. Ne dvakrát. Šestkrát za sebou.
Když jsem se podíval na konečný číslo, tři hodiny ráno a malý spal jako dudek, na účtu svítilo sedmatřicet tisíc korun.
Seděl jsem, zíral na displej a nevěřil vlastním očím.
Druhej den ráno jsem vstal, uvařil kafe, podíval se na Matyáše v postýlce a řekl mu: “Táta ti dneska koupí novej kočárek. A taky ty drahý plenky, co neprotečou.”
Žena se divila, odkud mám peníze. Řekl jsem jí pravdu. Trochu se bála. Pak jsem jí ukázal, že je to jen příležitostný koníček. Že mám nastavený limity. Že nehraju o výplatu.
A pak jsem jí koupil kabelku. Tu, na kterou koukala celej rok.
Nedělám z toho životní styl. Ale když mě někdo zeptá, jestli to má cenu zkoušet? Říkám jo. S rozumem. S hlavou. A s vědomím, že štěstí si nezasloužíš – jen se na něj musíš nachystat ve správnej čas.
Pro mě je ten čas mezi třetí a pátou ráno. U kuchyňskýho stolu. S mobilem v ruce. A s myšlenkou, že i malej frajer vedle spí a možná se mu zdá o tom, že jeho táta zvládá víc, než sám čekal.
blackjack v kasinu litecoin mi tu noc dal víc než peníze. Dal mi pocit, že i v té nejvyprahlejší fázi života – kdy nespíš, kdy jsi věčně unavenej a žiješ z kafe a nervů – můžeš potkat štěstí.